Geschreven door

Goele Nickmans

Persoonlijke ontwikkeling 2.0

Persoonlijke ontwikkeling, transformatie, bewustwording.
Waarom houdt dit me dit zo in de greep?
En waarom voel ik steeds meer goesting om initiatieven te nemen die de persoonlijke ontwikkeling van anderen te ondersteunen? Waarom maak ik hier mijn job van?

Die vraag stel ik me wel eens. Want bewust werken aan jezelf is geen ‘walk in the park‘. Niet voor jezelf en ook niet voor je omgeving. Het leidt tot verandering, zorgt voor angst en onzekerheid.  Het klinkt een beetje als kiezen voor een moeilijke weg met extra uitdagingen. Want groeien en ontwikkelen doen we sowieso maar waarom zou iemand dat proces nu willen versnellen? Dan moet er ook wel iets te ‘winnen’ zijn?

Inderdaad…. als je gaat graven kom je vanalles tegen. Je stoot op oude gewoontes, belemmerende gedachten en diepgewortelde patronen die je vandaag niet meer dienen. Maar je stoot ook op schatten, verborgen talenten, drijfveren en dromen die je diep had weggestopt in je onderbewuste. Je gaat opruimen en bijhouden en je leert geleidelijk keuzes te maken die je toelaten om weer vrijheid en zingeving te ervaren.

Vaak starten mensen met graven wanneer ze vastzitten. Wanneer ze zich weer willen losmaken, bevrijden en terug intens willen leven. Dat is dan het startpunt – de behoefte om blokkades weer vrij te maken, de wil om betere relaties te hebben en meer ‘geluk’ te ervaren.
Je kan stellen dat de drang om vrij te zijn vaak de aanleiding is. De goesting om het leven niet gewoon ‘te ondergaan’ maar terug te voelen dat je keuzes kan maken en een leven kan en mag bouwen waarin je je goed voelt. Een leven dat bij je past los van verwachtingen die eigenlijk van buitenaf komen.

Egoïstisch, dat is soms hoe anderen hier naar kijken.
Enkel bezig zijn met jezelf en ‘jouw’ beste leventje.
En wat met de anderen? Wat met zorg en ‘goed doen’ voor de mensen rondom je?

Onder het geloof dat persoonlijke ontwikkeling waardevol is voor jezelf, maar ook voor anderen en de wereld liggen inderdaad een aantal overtuigingen.

  • Een overtuiging dat autonomie en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Je gelooft dat iedereen uiteindelijk verantwoordelijk is voor zichzelf. Dat betekent niet dat we er alleen voor staan, mensen helpen en ondersteunen elkaar. Maar de verantwoordelijkheid ligt nooit buiten jezelf. Je laat oordelen los en de neiging om de ander te controleren. Er zijn geen ‘juiste’ of ‘foute’ keuzes, enkel keuzes.
  • Een overtuiging dat iedereen het recht heeft om zijn  eigen ‘creatieve kracht’ te voelen en voor een leven mag kiezen dat bij hem/haar past.
  • Een overtuiging dat de uitdagingen die anderen ervaren door jouw verandering hen de kans geven om er iets mee te doen. Een kans om hun eigen verborgen schatten terug te vinden of hun ‘rommel’ op te ruimen.  Zo geef je jezelf toestemming om te veranderen, zonder schuldgevoel en schaamte. Want jouw verandering geeft anderen mogelijks ook een kans om intenser en authentieker te gaan leven.
  • Een overtuiging dat authenticiteit leidt tot duurzaamheid. Dat we als mens van nature goed zijn en nooit keuzes zouden maken die destructief zijn voor anderen en de wereld wanneer de ‘rommel’ opgeruimd is. Dus dat persoonlijke ontwikkeling ook leidt tot ‘het goede’ voor de wereld en mensen rondom je.

Jezelf een verhaal vertellen dus, gebaseerd op overtuigingen.

Inderdaad…. En dat doen we allemaal. Zo construeren we ons leven en onze werkelijkheid. Geen goed of fout, maar wel een keuze en een verhaal.
Dit durven en kunnen zien is een grote stap als het aankomt op bewustzijn. Het zet je in een ‘open’ houding waarbij je niet gaat oordelen maar eerder probeert te begrijpen. Je zoekt naar de verhalen die jij aan jezelf en anderen aan zichzelf vertellen.

Ben je geboeid door persoonlijke groei en heb je hierin al heel wat stappen gezet?
Ben jij bezig met persoonlijke ontwikkeling van anderen als teamleader, bedrijfsleider, therapeut, HR professional, coach, ouder?
Dan is persoonlijke ontwikkeling ‘serious business’ voor jou.

Wij bieden je de kans om een diepgaand inzicht te krijgen in oude patronen die je vandaag tegenhouden om intens te leven. Om nog meer inzicht te krijgen in de schatten die er in jouw onderbewuste verborgen liggen.

Voor jou organiseren we een transformatieve training – persoonlijke ontwikkeling 2.0  mag je het wel noemen- waarbij je leert om je leert oude patronen die niet langer nuttig zijn te doorbreken. Je leert kwaadheid omvormen in daadkracht, verdriet in verbinding met jezelf en anderen, en angst in inzicht.

We werken hiervoor samen met een Stijn Smeets. Hij is psycholoog en behaalde een doctoraat in de VS rond sociale en emotionele ontwikkeling van high-potentials.  Hij begeleidt individuen en groepen in diepgaande persoonlijke transformatie, voornamelijk via het lichaam en het onderbewuste. In zijn privé-leven is hij monnik in een transsprituele gemeenschap, waar hij werkt zich specialiseert in liefde en dood.

We beperken de groep tot 6 personen en verwelkomen je graag van 27 tot 29 november in Heers. Wil jij erbij zijn? Stuur me snel een berichtje en ik reserveer een plaats voor jou!

GrOwing from surviving to thriving

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ontdek hoe wij jou of
je organisatie kunnen helpen groeien