Geschreven door

Petra Moerman

De witte en de zwarte wolf

Ik zag onlangs dit prachtige olieverfschilderij van een zwarte en een witte wolf. Het beeld deed me terugdenken aan de presentatie van Eric – oprichter van Equicoaching – tijdens de kennismakingssessie van de opleiding. Hij vroeg ons welke van deze twee wolven het snelst groot wordt…. Het logische antwoord was dat het de wolf zou zijn die je het meest voedt, koestert en verzorging geeft.

Bij deze foto hoort een verhaal met een mooie, inspirerende boodschap.  Een cherokee praat met zijn zoon over de tegengestelde krachten in zichzelf.

‘Als je beide wolven goed voedt, zullen ze allebei winnen.’

‘Zie je, als ik ervoor kies alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte om elke hoek verstopt zitten om te wachten tot ik afgeleid ben of zwak word en springt dan op om de aandacht te krijgen waarnaar hij hunkert. Hij zal altijd boos zijn en altijd de witte wolf bevechten. Maar als ik hem erken, is hij gelukkig en de witte wolf is gelukkig en winnen we allemaal. Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten – vasthoudendheid, moed, onverschrokkenheid, wilskracht en een groot strategisch denken – dat heb ik van tijd tot tijd nodig en dat ontbreekt de witte wolf. Maar de witte wolf heeft compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat er in het beste belang van allen is .

‘Zie je, zoon, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je er maar één voedt, zal de andere verhongeren en zij zullen onbeheersbaar worden. Door ze beide te voeden en te verzorgen zullen zij je goed van dienst zijn en niets doen dat niet een onderdeel van iets groters is, iets goeds, iets van het leven. Voed ze allebei en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn. En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is. Vrede, mijn zoon, is de missie van de Cherokee in het leven. Een man of een vrouw die vrede van binnen heeft, heeft alles. Een man of een vrouw die verscheurd is door de oorlog in zichzelf heeft niets .“Hoe je ervoor kiest om om te gaan met de tegengestelde krachten in jezelf zal je leven bepalen. Verhonger je 1 van de twee of begeleid je hen beiden?”

Zelf gebruik ik geen wolven tijdens mij coachings, maar wel 2 paarden – een schimmel en een zwarte. Ze zijn een prachtige spiegel om in te zoomen op iemands krachten, talenten en de valkuilen, op het donker en het licht dat aanwezig is in ieder van ons.

Het vergt radicale eerlijkheid met jezelf, in de spiegel kijken en bewustwording. Maar als je een duidelijk zicht wil krijgen op die ‘2 wolven’ in jezelf moet je leren en groeien. Het kost tijd, moeite en investering. Je moet uit je comfort zone durven te stappen en je aandacht verleggen van ‘de ander’ naar ‘jezelf’.

Ik herinner me Sonja. Ze had haar “slechte eigenschap” toegewezen aan de zwarte merrie en haar “goede eigenschap” aan de witte. Op het einde van de sessie, stonden beide merries elkaar te groomen (huidverzorging). Samen te genieten, rustig in balans.

En ja, zo is het… beide krachten hebben elkaar nodig. Ze horen bij jou en zorgen voor evenwicht. Maar hoe zorg je ervoor dat ze elkaar versterken en je ze kan inzetten om te komen tot een ‘goed’ leven ?

Naar wat kijk jij? In de spiegel of vooral naar de ‘enge’ buitenwereld? Wanneer kom je in je valkuil terecht en hoe kan je iets toevoegen zodat je terug in je kracht komt te staan. Je creatieve kracht om voor jezelf een leven te bouwen van tevredenheid? Welke wolf geef je misschien vandaag teveel of net te weinig zorg?

Bij stress en verandering is er het normaal dat we wat meer ‘oorlog’ voelen in onszelf.
Dus des te belangrijker om bewust te gaan nadenken welke wolf je zal voeden in deze tijden. Voed je angst? Of kies je ervoor om te leren en te groeien?

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ontdek hoe wij jou of
je organisatie kunnen helpen groeien